Goede Doelen

mytelschool
rmk
lions

LIONS: “Buitenschools plezier in de Kindervallei”

“Hoi mam,” roept Marieke op het schoolplein, “ik ga niet mee naar huis, ik ga spelen bij Vera”. Nog even een kus en dan huppelt Marieke vrolijk weg… spelen bij een vriendinnetje. Zo gewoon als dit lijkt, zo bijzonder is dat voor Sven. Voor hem komt in de vroege ochtend een rolstoelbusje voorgereden. Samen met andere kinderen uit omringende dorpen maakt hij een hele busrit om uiteindelijk bij de mytylschool van Adelante te arriveren.

Omdat Sven ook weer met rolstoelvervoer naar huis gaat, staat zijn papa of mama niet dagelijks op het schoolplein. Even een knutselwerkje of zijn nieuwe schoolvriendje laten zien, kan niet. Maar wat Sven nog het meest mist, is om na school samen af te spreken met zijn klasgenoten. Zonder het afspreken na school zijn vriendschappen en sociale contacten niet vanzelfsprekend.

Sven verheugt zich dan ook enorm op die ene week dat zijn klas aan de beurt is om bij de naastgelegen Kindervallei te logeren. Na school mogen hij en zijn klasgenoten een week lang samen met de papa’s, mama’s broertjes en zusjes in de volledig aangepaste en rolstoelvriendelijke appartementen verblijven. Na school dus geen busje, maar lopend of ‘rollend’ naar de Kindervallei!

Daar kan hij heerlijk spelen met zijn vriendjes en genieten van de vele activiteiten. Zijn ouders hebben nu de mogelijkheid om andere ouders te ontmoeten en ervaringen te delen. En de volgende ochtend gaan zij mee een kijkje nemen in de klas en bij therapie. Even een weekje onbeperkt spelen, wat is dat fijn! De Ronald McDonald Kindervallei maakt dit mogelijk voor 14 klassen van de Mytylschool Adelante. Dat kan dankzij de inzet van vrijwilligers en donaties van Zweit veur Leid.

Maasveld: De droom van Daniëlle

Daniëlle is een jonge vrouw met ernstige lichamelijke en verstandelijke beperkingen en epilepsie. Bewegen kan zij alleen in het zwembad van Maasveld. Voor haar en 200 andere bewoners van Maasveld is dit zwembad heel belangrijk. Al een aantal jaren wordt er bij Maasveld gebouwd. Er zijn inmiddels mooie nieuwe woningen gerealiseerd en naar verwachting wordt het centrumgebouw in 2017-2018 opgeleverd. Met de komst van het nieuwe centrumgebouw verdwijnt echter het huidige, grote zwembad van Maasveld. Daarvoor in de plaats komt een klein therapiebad. Dat heeft grote gevolgen voor de bewoners, die het grote zwembad zo hard nodig hebben voor hun noodzakelijke beweging.

 

Een groter bad, om ook in de toekomst bij Maasveld te kunnen blijven zwemmen… dat is de droom van Daniëlle én van alle bewoners die nu wekelijks het zwembad van Maasveld gebruiken. Het realiseren van deze droom is door de Vrienden van Maasveld en Maasveld als goed doel geadopteerd onder de naam: ‘De Droom van Daniëlle’. Meer weten? Kijk op www.maasveld.org/droom

zweitveurleid_maasveld
riem

Universiteitsfonds Limburg / SWOL: Een Kans Voor Balans

Eén op de vijf mensen krijgt in zijn of haar leven te maken met een slecht functionerend evenwichtsorgaan en worden door deze aandoening zeer ernstig beperkt. Normale activiteiten zoals lopen, fietsen en zelfs liggen, zijn voor de personen in kwestie een kwelling. Arbeidsongeschiktheid en sociale isolatie liggen op de loer. De afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) van het AZM heeft in samenwerking met instrument engineers van de Universiteit Maastricht een speciale trilriem ontwikkeld die uitkomst biedt bij deze aandoening. De riem bevat twaalf trilmotoren en een sensor die de oriëntatie van het lichaam in de ruimte bepaalt en de drager helpt zich weer normaal, zonder omvallen, te kunnen bewegen.

 

De trilriem is echter duur en wordt momenteel nog niet aangemerkt als medisch hulpmiddel door de ziektekostenverzekeraars. De voordelen van de riem liggen hierdoor buiten het bereik van veel patiënten. Het Universiteitsfonds Limburg loopt dit jaar voor de bekostiging van ten minste drie riemen en voor het creëren van bewustzijn rondom evenwichtsstoornissen en de impact die deze hebben op iemands leven.

Trajekt: “Loop mee voor 2”

Samen in 1 Maastricht is het programma gericht op begrip, verbinding, integratie en kwaliteit in het dagelijks leven van bewoners van AZC 043 én de buren in Maastricht. Samen Sporten, Samen Spelen én Samen Koken zijn de kernactiviteiten.

 

Samen met netwerkpartner Trajekt wil de Unit Vrijwilligers & Integratie van AZC043 de bewoners letterlijk in beweging krijgen, samen met mensen in Maastricht in LOOP MEE VOOR 2.

 

Per aangemelde loper, krijgt ook een bewoner van AZC de kans om mee te lopen en zo LOOP je dus MEE VOOR 2. De opbrengst is daarnaast een stevige steun in de rug voor de activiteiten rondom het programma Samen in 1 Maastricht.

loop-mee-voor-2

Abonneer je nu
op de nieuwsbrief

om op de hoogte TE blijven

Gelieve een geldig e-mailadres in te vullen