Welke impact maken we?

Goede doel Zweit veur Leid 2024

 

Een keuken voor een basisschool in Maastricht

 

In de loop der jaren is telkens gezocht naar doelen die een financiële bijdrage konden gebruiken om lokaal Leed te verzachten. Doordat deze doelen aan een aantal criteria moesten voldoen, werd deze zoektocht steeds moeilijker.

In de aanloop naar de editie van 2023 werden we geconfronteerd met een energiecrisis waarbij de maandlasten voor gezinnen enorm toenamen. Hierbij werden de gezinnen die toch al aan de onderkant van de financiële ladder stonden extra hard getroffen. Met als één van de meest schrijnende effecten: kinderen die iedere dag met een lege maag en een lege broodtrommel naar school kwamen.

Via de overheid is inmiddels geregeld dat scholen van voedsel kunnen worden voorzien om deze kinderen eten aan te kunnen bieden. Echter zijn de meeste scholen er niet op voorzien om dit voedsel te bewaren en te bereiden. Een van die scholen is de “Letterdoes”. Voor deze school heeft Zweit veur Leid 2023 een bedrag bij elkaar gelopen waarmee de “Letterdoes” een keuken aan heeft kunnen schaffen, zodat zij voedsel kunnen bewaren en eten kunnen bereiden. Hierdoor starten de kinderen op deze school niet met een lege maag en niet met een lege brooddoos.

IMG_0399.JPG

Zweit veur Leid wil zich inzetten om deze oplossing een structureel karakter te geven en ervoor te zorgen dat de brooddozen ook in de toekomst gevuld blijven en dat dit uitgebreid kan worden naar meer scholen in Maastricht waar deze zelfde problematiek speelt.

Voor de komende 5 jaar brengt Zweit veur Leid ieder jaar geld bij elkaar om minimaal 1 school van een keuken te voorzien.